top of page

Izbrana Miss Gorenjske

Mesto Kranj oziroma ZAVOD ZA TURIZEM IN KULTURO KRANJ v sodelovanju z Miss Slovenije 2017 izbralo Miss Gorenjske!

V okviru predizborov Miss Slovenije so bili že uspešno izpeljani trije regijski izbori in sicer Miss Ljubljane, ki je potekal na Gospodarskem razstavišču, Miss Štajerske v hotelu Mond v Šentilju in Miss Gorenjske, ki se je odvijal ta vikend v rovih pod Kranjem.

Projekt Miss Slovenije gradi zgodbo na regijskih predtekmovanjih, ki so tematsko opredeljenje. Mesto Kranj je bil v sklopu zgodbe Miss Slovenije predstavljen kot mesto kulture in doživetij ter kot prestolnica Slovenskih Alp.

Miss Gorenjske za Miss Slovenije 2017 je Maja Zupan. Ostale dobitnice nazivov so Špela Budic, Lara Stenovec, Monika Pfajfar in Katja Gabrovec.

Finale Miss Gorenjske se je odvijal v Rovih pod starim Kranjem. Finale je bilo še posebej zanimivo, saj so se dekleta predstavila v izhodih, ki so bili tematsko in zgodovinsko obarvani. Že v uvodni predstavitvi prvega izhoda so finalistke za zaznamovale brezčasno lepoto kulturne dediščine prikazane skozi zgodovino poznorimskega obdobja, preseljevanja ljudstev in obdobja naseljevanja Slovanov. Medtem, ko je zlata doba rimske Karnije gostila omikano družbeno elito, so dekleta predstavljala replike sponk, obeskov, verižic in uhanov takratnega zlatega nakita rimljank, najdenega na območju Kranja. V ta čas je goste odpeljal odlomek iz Krsta pri Savici, obsežne epsko-lirske pesnitve našega največjega romantičnega pesnika Franceta Prešerna, združen z odlomkom glasbene upodobitve istoimenskega dela, ki ga je napisal skladatelj UROŠ ROJKO.

Rovi pod starim Kranjem so bili zgrajeni med drugo svetovno vojno in so dolgi 1300 metrov. V globini kranjskega podzemlja so finalistke doživele realistično simulacijo bombnega napada med 2.svetovno vojno. Leta 1944, ko se je povečala nevarnost zavezniškega bombardiranja iz Italije in takratnim dogodkom so na filnalu izbora Miss Gorenjske uprizorili z gledališko predstavo Partizani in Nemci. Gledališka skupina Pitoni Z.O.O. iz Vuzenice ob običajnem odrskem ustvarjanju, impro gledališču in video projektih predstavila del zgodbe v spopadu z Nemci. Le te so odigrali član zgodovinsko zbirateljskega društva Planika, ki se ukvarjajo z tudi s ponazoritvijo zgodovinskih dogodkov.

V zadnjem izhodu so se dekleta sprehodila skozi povojni čas, ki je prinesel prekrasne popevke in dekleta so lahko na ulicah Kranja brezskrbno pohajkovala v v zimski kolekciji blagovne znamke The Lie by Jerneja Podbevšek Zhembrovskyy z močno aromo retro pridiha 50ih in 60ih let. Dekleta sta naličili vizažistki projekta Petra Kodela in Mateja Kavčnik, za pričeske pa je poskrbela Eva Bahovec.

O PROJEKTU:

“Projekt Miss Slovenije se v letošnjem letu nadgrajuje z regijskimi predizbori, s čimer se znova vračamo k osvnovnemu poslanstvu Miss Slovenije. Regijski predizbori so bili nuja, saj z njimi znova povezujemo Slovenijo kot celoto in delom posameznih regij. Prav zato dajemo velik poudarek na vsaki posamezni regiji, ki jo predstavljamo skozi celotno zgodbo izbora Miss Slovenije za Miss World in skozi njeno tematsko opredeljeno zgodbo.”

Maja Taradi (aktualna Miss Sloveninje 2016)

Ne spreglejte:

bottom of page