top of page

Za vašega malčka le najboljše!

Zakaj je Olje Oljne Ogrščice tako zelo zdravo? In zakaj ga priporočajo kot nenadomestljiv dodatek pri uvajanju goste hrane pri malčkih.

Ogrščično olje je zelo koristno za organizem. Nadomesti lahko vsa druga malce manj vredna oziroma vsa ostala nekakovostna olja. Prav zaradi njegove sestave, je odlično pri uvajanju goste hrane pri dojenčkih. Ob prvi zelenjavi je za malčke kot nadomestek maščob

najboljše, saj vsebuje razmeroma malo nasičenih maščobnih kislin.Olje oljne ogrščice je odličen krepitelj imunskega sistema, znižuje raven povišanega holesterola, znižuje povečane maščobe v krvi, zmanjšuje nastanek srčnih bolezni in krepi imunski sistem. Olje oljne ogrščice lahko uporabljate za pripravo solat, hladnih in toplih jedi. Na splošno tam, kjer ste do sedaj uporabljali druga olja.

Hladno stiskano nerafinirano olje oljne ogrščice, ki je za je za prehransko uporabo izredno priljubljeno in iskano, saj ima izredno ugodne sestave maščobnih kislin in velike vsebnosti vitamina E. Njegova velika vrednost so omega 3 maščobne kisline, ki so zelo redke in v zdravi, varovalni prehrani zelo cenjene. Zato sodi olje oljne ogrščice v svetu med najbolj iskana rastlinska olja.

Priporočljivo je za uporabo v vsakdanji kuhi, saj ga lahko segrejete tudi do 220 stopinj Celzija. Tako je obstojnejše od sončničnega olja, tudi po večkratnem pogrevanju.

IN KAKO JE Z UVAJANJEM GOSTE HRANE PRI MALČKIH?

Kot prvo otrokovo zelenjavo priporočamo korenje, cvetačo, janež, buče ali brokoli. Kot nadomestek maščob pa je najboljše olje oljne ogrščice, saj vsebuje razmeroma malo nasičenih maščobnih kislin.

KJE se lahko vse uporablja?

Olje oljne ogrščice lahko uporabljamo za pripravo solat, hladnih jedi in na splošno tam, kjer ste do sedaj uporabljali druga olja. Najbolj priporočljivo pa je v kuhi. Ravno zaradi njegove visoke stopnje točke dimljenja. S tem oljem boste naredili veliko več za svoje zdravje, kot z oropanimi rafiniranimi olji, ki se uporabljajo v kuhi.

Poiskala sem še nekaj informacij, da boste vedeli kakšna je razlika med OLJNO OGRŠČICO IN REPICO in zakaj ni uporaba Repično olje pravilna:

1. Iz česa je pridobljeno olje oljne ogrščice

Olje oljne ogrščice se proizvaja iz črnih semen rastline oljne ogrščice, (Brassica napus L.var. napus.) Iz iste družine (Brassica) izhajajo tudi plodovi kot so kolerab, brokoli, zelje in cvetača, katerih ugodni vplivi so poznani sem ljudem. Rastlina razvije sončno rumene cvetove okoli pomladi.

2. Razlika med oljno ogrščico in oljno repico

Čeprav sta si po videzu ogrščica in repica močno podobni, so genske razlike med njima tolikšne, da spadata vsaka v svojo botanično vrsto. V primerjavi z ogrščico sta pridelek in vsebnost olj v semenu repice manjša. Sestava olj v repičnem semenu je veliko slabša in zdravju škodljiva. (Iz ozimne repice stiskajo olje za tehnične namene, jaro repico pa večinoma pokrmijo svežo ali jo silirajo).

3. Zgodovina

Industrijsko stiskanje olja iz semen ogrščice se je razširilo šele v šestdesetih letih 20.stoletja, ko so uvedli v pridelavo sorte, iz katerih pridobivajo jedilno olje z malo ali brez (za zdravje ljudi škodljivih primesi) tj. Eruka kislin, glukozinolatov in lonolenove kisline. Ogrščica je tako postala v Evropi gospodarsko pomembna poljščina.

Urška Pavčnik, (prehramebena strokovnjakinja, mag. inž. živilstva) je z nami delila tudi ideje za recepte.

Uvajanje prve hrane pri dojenčkih je lahko zelo stresno, po drugi strani pa prav zabavno. Želim si, da se Jaka prehranjuje zdravo in raznoliko zato, če se le da, vso hrano pripravljam sama doma, instant kašicam pa se poskušam izogibati. Seveda se občasno tudi pregrešiva, sploh če gremo na kakšen izlet in takrat pač s seboj vzamemo kupljene zelenjavne kašice.

Urška Pavčnik (foto: Petra Vrhovec Rozman)

Ko je Jaka dopolnil pet mesecev, sem začela z uvajanjem žit, ki ne vsebujejo glutena. Vmešam jih v zelenjavo, dodam še kakovostno rastlinsko olje in mali vse poje kot za šalo. Jed, ki vam jo bom danes predstavila ima izjemno rad.

Za pripravo potrebujete:

  • 3 jedilne žlice amaranta

  • manjši kos maslene buče

  • manjši kos navadne bučke

  • 1 čajno žličko olja oljne ogrščice

Amarant kuhajte v vodi približno 20 minut, na zmerni temeraturi, v razmerju 1:2,5. Gre za hranljivo žito, ki ne vsebuje glutena in ima prav prijeten okus (po lešnikih in oreščkih). Je bogat vir beljakovin, vlaknin, vsebuje pa tudi velike koncentracije kalcija in železa. Mislim, da se bo večkrat znašel tudi na mojem krožniku.

Sama buč ne lupim. Preden jih dam v soparnik jih dobro operem, narežem na manjše koščke in soparim nekje 15-20 minut. Pretlačim jih z vilicami, zraven pa vmešam še kuhan amarant.

V jed vedno dodam še čajno žličko rastlinskega olja. Začela sem uporabljati olje oljne ogrščice, ki je zelo zdravo in spada med najbolj iskana olja na svetu. Vsebuje ogromno nenasičenih maščob in ima izjemno dobro razmerje omega 3 in omega 6 maščob, le te pa odlično vplivajo na kognitivni razvoj pri otrocih. Je bogat vir vitamina E in krepi imunski sistem. Ker je zelo obstojno pri visokih temperaturah, ga uporabljam tudi pri pečenju (za naju z Jonitom, seveda.

NAROČILA za OLJE OLJNE OGRŠČICE: info@kocbek.si

Tags:

Ne spreglejte:

bottom of page