top of page

Pustovanje po svetu

Povsod po svetu so se te dni odvijali živobarvni pustni karnevali, nekoč znani le kot dogodek za odganjanje zime, danes pa veljajo mnogo več. To je čas za zabavo, norčije in sprostitev, ki v različnih mestih po svetu traja od 6.januarja pa vse do pustnega torka.

Potuj in pustuj!

Eden izmed največjih ter najbolj prepoznavnih pustnih festivalov je zagotovo v Riu de Janeiru.

Prične se 40 dni pred Veliko nočjo v mesecu februarju ali marcu. Festival je za znano brazilsko mesto duša in srce dogajanja, kjer se vsako leto zbere na ulicah okoli 2 milijona ljudi, vse z namenom, da pozdravijo ter si ogledajo več kot 200 plesnih šol sambe ter okoli 300 različnih uličnih glasbenikov in skupin.Festival v Riu ima izredno zakoreninjeno tradicijo – poteka že vse od leta 1723! Če želiš biti del pustnega praznovanja ter odgnati zimo v soju luči, bleščic, barvitega perja ter sambe, si lahko Rio ogledaš že letos, za karto pa boš tik pred zdajci odštel okoli 700 evrov.

Drugi, a zato nič manj znan in bogat karneval se odvija na južnoameriškem otoku Trinidad in Tobago.

Karneval poteka zadnja dva dneva pred pepelnično sredo v februarju, na ulice pa privabi nekaj več kot 300 tisoč ljudi, ki se zberejo v parku Queens Park ter pred nacionalnim muzejem. Karneval je znan kot največji ulični festival, ki se začne z zabavo, tako imenovano J'Ouvert (velika ulična zabava, ki v pustnem času poteka v številnih karibskih kulturah). Zabava se slavnostno začne ob četrti uri popoldan. Takrat se skozi ulice Trinidada in Tobaga vije dolga kača ljudi, množica pa je odeta v blato ter polita z barvo.

Velik ter znan pustni karneval najdemo tudi v Kanadi, natančneje v mestu Quebec.

Če bi lahko karneval povzeli z le nekaj besedami, bi prav gotovo izbrali tekmovanje v postavljanju ledenih skulptur, drsanje, vlečenje pasje vprege ter ostale zimske aktivnosti, katere v pustnem času prevzamejo kanadsko mesto. Ta izjemen ledeni pustni festival lahko obiščete vse do pepelnične srede v februarju, običajno pa poteka kar polnih 14 dni. Poznan je kot največji zimski karneval na svetu, saj ga vsako leto obišče okoli 500 tisoč ljudi. Če se želite prepustiti pravi zimski pravljici, obiščite tudi 200 metrov visoko ter kar 50 metrov široko ledeno palačo, ki vas bo očarala.

Evropa, zibelka pustnih karnevalov

Čeprav najbolj znan pustni karneval vsako leto poteka v Južni Ameriki, pa smo lahko tudi mi, prebivalci stare celine, izjemno ponosni na svoje pustne aktivnosti in dogodke. Le kdo ne pozna znanega beneškega festivala, ki je globoko zakoreninjen v evropski tradiciji?

Karneval poteka kar 20 dni, in sicer vse do pepelnične srede. Beneški festival je zagotovo prava paša za oči. Beneške maske najdemo povsod. Predstavljajo bogate meščane, ki se s pomočjo mask pridružijo revnejšemu sloju pri praznovanju. Maske so izjemno posebne: značilna je bela barva mask, očrtana s črno barvo, ter bogat plašč, ki nagajivo frfota ob premikanju. Maske nosijo tudi visoke ter bogate klobuke ali pokrivala, ki še dodatno zagotavljajo anonimnost. V Benetkah lahko v pustnem času najdemo številne zabave, tako javne kot zasebne, turisti pa se množično zgrinjajo v Benetke prav na pepelnično sredo, ki velja za vrhunec festivala.

Prav tako obiskan ter znan evropski festival najdemo v Veliki Britaniji, ki se vsako leto odvije v londonskem okrožju Notting Hill. Festival je množično obiskan, vendar se odvija z eno veliko razliko – prirejajo ga avgusta. Vsako leto ga obišče okoli 100.000 ljudi, ki si ogledajo nekaj več kot 50 tisoč nastopajočih. Karneval poteka le dva dneva, pri čemer je prvi dan (običajno sobota) rezerviran za otroke, drugi dan pa je namenjen odraslim. Za približno 200 evrov lahko tudi vi odletite v London ter se zlijete s karnevalom, polnim barv. Največje in najbolj obiskane zabave potekajo v nedeljo, ko je Notting Hill poln barv, glasbe, bogatih kostumov ter karibske kulinarike. Praznovanje na Notting Hillu je s svojimi aktivnostmi pomemben del kulture in praznovanj v britanskem koledarju.

Če si vse te karnevale želite kdaj tudi obiskati lahko na spletni strani Tripste najdete tudi ugodne letalske karte.

Več na tripsta.si

Ne spreglejte:

bottom of page