top of page

Kaj imajo skupnega Alya, Kingstoni in Čuki?

Danes zaključek 57. Kurentovanja na Ptuju!

V Karnevalski dvorani na Ptuju smo lahko bili priča že številnim koncertom na katerih so nastopili domači in tuji izvajalci. Bogat program pa so popestrili še s popoldanskimi dogodki za otroke.

S karnevalsko povorko, v kateri je sodelovalo več kot 2500 mask, je svoj vrhunec v nedeljo doživelo 57. Kurentovanje na Ptuju.

Ulice najstarejšega mesta v Sloveniji so napolnile dih jemajoče karnevalske maske in etnografski liki, ki so s svojo edinstvenostjo pričarali občudovanje in navdušenje na obraze obiskovalcev. Teh je bilo letos še več kot prejšnja leta, po ocenah tudi do 60 tisoč.

“Kurentovanje in maskiranje Ptujčanom izredno veliko pomeni. To lahko sklepamo tudi po tem, da je bila prva povorka že leta 1873. Na nas je, da še naprej ohranjamo to bogato tradicijo in jo še bolje unovčimo pri razvoju turizma,” izpostavlja župan Mestne občine Ptuj Miran Senčar

Ob tridesetih domačih etnografskih in karnevalskih skupinah je mednarodna karnevalska povorka letos gostila tudi trinajst tujih skupin iz Škotske, Hrvaške, Italije, Francije, Avstrije, Nemčije, Makedonije, Belgije in Srbije.

Prav pestra mednarodna udeležba je po besedah predsednika 57. Kurentovanja in podpredsednika FECC Branka Brumna ena od bistvenihrazsežnosti Kurentovanja na Ptuju. “Pustna dediščina povezuje ljudi in narode. Tako ni prav nič nenavadno, ko Škot in Irec na dude igrata Golico, ki jo plešemo s prijatelji iz Hrvaške in Belgije.

Sprevod karnevalske povorke se je zaključil v karnevalski dvorani, kjer se je pustno rajanje nadaljevalo ob zvokih Čukov in Poskočnih muzikantov.

Ponedeljek je minil v znamenju zabave katero so začinili poskočna Alya s svojim bandom in skupina Kingstoni!

Foto: Tine Gornik, Dennie Mahne

ZA OTROKE

Ptujske ulice in trgi so gostili vseslovensko srečanje veselih maškar iz vrtcev. Gre za največje karnevalsko srečanje vrtcev v tem delu Evrope. Letos se je srečanja udeležilo 1.260 maškar iz vse Slovenije – skoraj 320 ptujskih ter več kot 950 gostov iz vse Slovenije – v spremstvu svojih vzgojiteljic in mentoric, ki na najmlajše prenašajo pustno-karnevalski duh. Vesele maškare so se sprehodile po mestnih ulicah, se zbrale na mimohodu na Mestnem trgu, pridružili so se jim tudi gostje iz prijateljskega vrtca Kastav iz Hrvaške , ki so jih spremljali v povorki .

Foto: Pigac.si

Ne spreglejte:

bottom of page