top of page

Za lepši nasmeh!

Dentalna, estetska, stomatološka medicina je v svetu čedalje bolj priljubljena in iskana saj se zelo dobro povezuje z lepotnimi področji. Številni se že zavedajo, da je lep in zdrav nasmeh zrcalo celega človeka, ne samo zunanje lepote. To nam je potrdila tudi priznana hrvaška zobozdravnica dr. med. dent Tatjana Knego, ki v svojem Dental Estetic Studiu v centru Zagreba skrbi za lepe nasmehe številnih znanih hrvaških in slovenskih obrazov.

Že vrsto let skrbite za t.i. hollywoodske nasmehe ne samo znanih obrazov, kot tudi vseh ostalih, ki potrebujejo vaše usluge. Kaj vse počnete?

Hollywoodski nasmeh je pojem, ki se je ustvaril kot nekakšen sinonim za lep, čist, zdrav in pravilen nasmeh. To ni pojem, ki bi ga lahko našli v strokovni literature (smeh). Moje razmišljanje je, da to niso umetno pobeljeni in pravilni zobje, ampak nasmeh, ki je svetel, naraven in svež. Z estetsko stomatologijo in “smile makerover-jem” (le ta vključuje sodelovanje skoraj vseh discipline dentalne medicine pri rekonstrukciji nasmeha in doseganju naravnega in mladostnega videza celotnega obraza), se ukvarjam že dobrih dvajset let, ko sem zaključila prvo šolanje na ameriški univerzi. Niz številnih izobraževanj na tem področju pa sem si pridobila, ko sem delala v Španiji in Italiji. Dental Estetic Studio je prepoznaven tako na Hrvaškem, kot tudi pri slovenskih pacientih kot center vrhunske protetike, implantologije in ortodoncije. Različna področja dentalne medicine se združijo in niz skupnega sodelovanja pripelje do lepega in funkcionalnega nasmeha. V bistvu v našem studiu na enem mestu ponudimo vse stomatološke zahteve, ki jih prav tako delajo v svetu. Imamo ekipo strokovnjakov, doktorjev in specialistov, s katerimi sodelujemo, da pridemo do idealnega rezultata. V našem primeru do nasmeha.

Je lahko vsak posameznik potencialni kandidat za korekcijo ortodontskih anomalij oz. za estetski popravek zob?

Danes je v poraščanju trend lepega nasmeha in vsekakor so različni ljudje v različnih starostnih obdobjih ali spolu lahko kandidati, da si s pomočjo ortodontske terapije uredijo zobe. Z najsodobnejšimi ortodontskimi aparati, ki zadovoljujejo tudi najvišje estetske standarde, rešimo skoraj vsak problem in omogočimo pacientu nasmeh, kakršnega si je od nekdaj želel imeti. Tovrstna skrb za lep nasmeh je postala del smisla za estetiko in “anti age” tretmaje. Do nedavnega so bile v povprečju prej ženske kandidatke za “smile makeover-je” in estetsko oblikovanje zob, a zdaj se ta trend obrača in se za to odločajo tudi moški. Lep in korekten nasmeh je moškim prav tako postal pomemben faktor v poslovnem uspehu. Tudi med mojimi pacienti so bili številni prepoznavni moški, od politikov, manekenov do televizijskih voditeljev. Vedeti moramo, da Hollywoodski nasmeh in estetski makeover ne pomeni nasmeh, ki je vedno opazen ali umeten. Popravki so pogosto kombinacija funkcijskega in estetskega sodelovanja urejanja zob, čeljusti in ust, kar mora izgledati čim bolj naravno. Pacientu mora dati videz svežine, harmonije. Delovati mora tako, da ne izgleda kot nekakšna nenaravna sprememba.

Lepi zobje so postali velik trend v šovbiznisu, saj se za popravek, korekcije odločajo predvsem tudi tisti, ki se ukvarjajo s televizijo, petjem ali igro. Kako je po vaših izkušnjah na našem področju?

Javno izpostavljeni ljudje so nenehno na udaru in zato se zdi, da dajo veliko več na svoj zunanji videz. Ampak danes so na splošno celotna estetska medicina in estetska dentalna medicina (stomatologija) v velikem porastu. Ostati svež in mlad je glavni cilj, po katerem strmi večina. Kar pa se tiče estrade, kamera je pokazatelj vseh detajlov posameznika in lepi zobje pomenijo svežino. Po vrhi pa obraz tudi pomladijo V naši ordinaciji Dental Estetic Studio imamo tudi specializirano doktorico anti age medicine in po tistem, ko uredimo zobe pogosto še pomladimo in uredimo ustnice in obraz. Ampak vse to delamo z okusom. Tako, da se ne opazi, da smo naredili še kakšen drug poseg, ampak da pacient izgleda sveže in bolje. Hrvaški kot Slovenski pacienti dajo veliko na dober videz, čeprav se pri tem izven naših meja tudi kdaj pa kdaj pretirava in je kakšna stvar narejena mimo mej dobrega okusa. Naši pacienti so veliko bolj umirjeni za razliko od Srbije. In tudi v našem dentalnem studiju ne pristanemo na estetske posege, ki niso v skladu z naravnim videzom. Seveda spoštujemo želje pacientov ampak ne pristanemo na to, da bi delali eksperimente ali stvari, ki bi jih pacient v prvem trenutku želel, a bi si čez nekaj mesecev premislil. Svetujemo jim in na koncu skoraj vedno najdemo skupno rešitev, ki je v zadovoljstvo tudi pacienta. Ob ortodontskih popravkih mislim tudi pomlajevanje ustnic in obraza s hialuronskimi filerji ali botoksom. Vse, kar počenmo delamo premišljeno, da bo izgled pacienta svež in ne napihnjen.

Koliko prepoznavnih obrazov je že obiskalo vaš dentalno estetski studio?

Za lepše nasmehe smo poskrbeli za številne znane obraze. O nekaterih lahko govorim, a velika večina jih ostaja skrivnost. O njih ne smem govoriti, kot tudi ne o tem, kaj vse smo pri njih naredili. Ponekod so bili to veliko popravki in makeoveri, porcelanske luske, beljnenje zob kot tudi kakšni težji posegi, ki drastično spremenijo videz zob. Popravke z ortodontskim aparatom smo naredili najlepšima hrvaškima voditeljicama Vanji Halilović in Antoniji Stupar Jukić. Z majhnimi popravki smo jima popravili obliko. Njuna vztrajnost in naša vrhunska ekipa sta poskrbeli, da imata danes čudovit nasmeh. Z nekaj malimi korekcijami smo uredili nasmeh tudi Maji Šuput. Gledali smo, da smo čim manj posegli v njene naravne zobe, a učinek je ogromen. Žal preminula hrvaška igralka Dolores Lambaša je imela nasmeh, o katerem so vsi govorili. Na velikem filmskem platnu festivala v Puli nihče ni mogel verjeti, da so to luskice, s katerimi smo uredili njene zobe. Prav tako imamo številne paciente, ki prihajajo iz Slovenije in bi si lahko uredile zobe kjer koli po svetu, a so izbrali naš Dental Estetic Studio in še naprej nam pošiljajo svoje prijatelje, tako da je naše sodelovanje s slovenskimi pacietnti dobro. Ena od najprepoznavnejših slovenskih pevk si je pred desetimi leti uredila nasmeh s porcelanastimi luskami in to do danes ni ugotovil nihče. Skrivnost ostaja naša (smeh).

Katere težave so tiste, ki so najpogostejše?

Navadno so težava obarvani, slabi ali obrabljeni zobje, tudi nepravilno postavljeni. Pogosto imamo tudi terapije z ortodontskimi aparati, ki jih nosijo televizijske voditeljice, ki so dnevno na programu ali na malih zaslonih. Te terapije so tako opravljene, da javnost sploh ne opazi, da se nekaj dogaja. Še naprej lahko tudi normalno govorijo in delujejo z njihovo obrazno mimiko.

Kateri popravki so za stomatologijo najtežji oz. zahtevni?

Najtežji so vedno popravki izgubljenih zob oz. različni kostni defekti. Potem so tukaj ekstremne ortodontske anomalije čeljusti in zob. To je nekako vsakodnevna slika moje klinike. Prepoznavni smo po tem, da mi ostali zdravniki pošiljajo paciente s težkimi protetskimi ali implantološkimi diagnozami. Te sprejmem z velikim zadovoljstvom in izzivom, za katerega poskrbimo z veliko ekipo doktorjev in specialistov. Naša ordinacija se posveča vsakemu posamezniku individualno in ne delamo na masovnem dentalnem turizmu, kot je to znano za Hrvaško.

Kaj je tisti trend v zobozdravstvu, ki se trenutno najbolj išče?

Trenutno so v modi porcelanaste luskice. Sama se z njimi ukvarjam trinajst let in če so pravilno narejene so lahko čudovita dolgoročna rešitev za številne estetske probleme prednjih zob. Postopek pri tem pa je tak, da se zobje minimalno brusijo. Seveda delamo tudi brez postopka brušenja. Splošni trend je brezmetalna protetika, ki je narejena iz steklenega porcelana, cirkona s porcelanom in izgleda popolnoma naravna in nevidna. Potem je tukaj še 3D implantiranje, to je vgradnja implanatotv brez kirurškega posega. To je nekakšen vsakdan, ki je trend tudi v svetu. Potem pa so tukaj še protetske fiksne konstrukcije na implantatih, ki so postale estetsko in funkcionalno dovršene.

Kaj pa predlagate tistim, ki imajo odlične svoje zobe? Kaj naj počnejo, da bi ostali zdravi in da bi izgledali lepo?

Zobne kreme in različne ustne vodice so zagotovo pomoč pri ustni higieni. Najpomembneje pa je, da si dnevno vsaj dva krat redno očistite zobe. In seveda profesionalno ultrazvočno čiščenje kamna po vzoru Američanov, ki to počnejo na vsake tri do šest mesecev. Čista usta so tudi zrdrava usta! V našem Dental Estetic Studiu imamo najmodernejše naprave, ki jih uporabljamo pri pacientih. Pred leti pa sem tudi sama zaključila izobraževanje iz holistične stomatologije. To je zdrave stomatologije s pomočjo bikompatibilnega in naravnega načina zdravljenja kot tudi izbire materiala. Posebno dobre rezultate s tem dosegamo pri težavah parodontoze. Eden od načinov ohranjanja čistih zob, ki ga reklamiramo je tudi žvrkljanje kokosovega olja. Danes to metodo reklamira tudi igralka Gwyneth Paltrow, ki še posebej pazi na svoje zdravje in naravno lepoto. Ob sebi ima vrsto holističnih gurujev, ki ji dajejo nasvete. Žvrkljanje olja je odličen način, da iz sluznice ustne votline in iz organizma izločite strupene toksine. In če to delate s kokosovim oljem ima le ta naraven učinek beljenja zob ter zdravljenja dlesni.

Želite izvedeti več? Vse o zobnih luskah, o aparatih in drugih storitvah lahko najdete tudi na njihovi spletni strani:

Ne spreglejte:

bottom of page