top of page

Brez očal nikamor!

Vedno znova me preseneti, ko prideva iz zime v toplo poletje, zato se včasih kar pozabim primerno zaščititi.

V Aziji oz. na Tajskem, kjer sva letos prezivela prvi del najinega poročnega potovanja, je sonce zelo močno. Ustrezna zaščita je tako tukaj več kot nuja! Čeprav sva se na plažo podala v dopoldanskem času, sva se večino dneva skrivala v senci. Obvezno pa sva se mazala s kremo, ki je imela zaščitni faktor 50. Brez tega, če imaš občutljivo kožo res ne gre! Vsaj ne v Aziji.

Tudi letos sem v zadnjem trenutku iskala sončna očala, ker se še predobro zavedam, kako pomembna so za moje oči. In tukaj sem res pazljiva, da si vsaj na vsake dve leti kupim originalna sončna očala. Nedavno mi je prijatelj, ki ima optiko zaupal, kaj vse je pomembno, da upoštevamo, preden se odločimo za nakup dobrih sončnih očal. Najhuje seveda je, da imamo tako veliko izbiro in se človek težko odloči, katera so tista prava. Ampak pomembne so tri stvari: dobra zaščita za oči, udobje in fantastičen stil (smeh).

Dve leti nazaj je v Sloveniji izbruhnila afera o ponarejenih Ray Ban-ovih očalih, ki so zelo škodljiva. Ponaredki naredijo več škode kot koristi, saj lahko prepuščajo do 66 odstotkov UV žarkov, kar lahko pusti trajne posledice. Zelo pomembno mi je bilo izbrati očala z UV zaščito in seveda morajo nuditi tudi popolno zaščito pred ultravijoličnimi žarki, sončno svetlobo, ki močno vpliva na bolezni oči. Vrednost UV zaščite mora biti UV400 oz. 100% UV zaščita.

Ne spreglejte:

bottom of page