top of page

Je januar čas za potovanja?

V prvem mesecu novega leta običajno vlada nekakšno potovalno zatišje. Za tiste, ki si lahko vzamete prosto tudi po novoletnih praznikih, je to idealen čas za počitnice ali izlet. Mesec januar prinaša ugodne ponudbe, cenejše lete, na številnih destinacijah ni več turistične gneče, številni kraji pa se še vedno kopajo v soncu.

Če načrtujete daljše potovanje, je sedaj najboljši čas za obisk Jugovzhodne Azije. Regija je suha in topla, vendar ne prevroča. Pričakujete lahko lepo vreme, modro nebo, malo ali celo nič dežja in relativno nizke temperature (26 °C). Poleg Laosa, Kambodže, Tajske in ostalih azijskih držav je zagotovo vredno obiskati tudi Vietnam, kjer prav vsak najde nekaj zase. Če ste ljubitelj drugačne kulture in narave, je to pravi kraj za vas. Navdušile vas bodo čudovite plaže, gore, tropski gozd ali Sahari podobna puščava Sand Dues v Mui Ne. Zgodovinske in kulturne navdušence bodo očarale različne ruševine in pagode. In če vam je všeč preprosto življenje, se boste v njihovo življenje in preprostost zagotovo zaljubili.

Krasne kotičke za sproščanje najdete tudi na Baliju, v Indoneziji ter na Maldivih, pravi kraj bi lahko bil tudi otok Sv. Lucija v karibskem otočju ali pa Šrilanka, kjer je mogoče začutiti pridih Indije. Vsi ti kotički so za mnoge popotnike popolna destinacija za polnjenje baterij v začetku leta. Ni pa nujno, da se zaradi sprostitve in toplote odpravite ravno na drug konec sveta. Dovolj bo že, če boste leteli do Malage v Andaluziji. Sardine na nabodalih, pripravljene na peščenem žaru na plaži Costa del Sol, zavitki z oljem in s paradižnikom ... Kulinaričnih presežkov zagotovo ne bo manjkalo, vzdušje pa bodo popestrili še sončni zahodi, ki jih lahko občudujete z gradu Giblarfaro. Prepustite se temperamentnemu flamenku in doživite ogled umetniških del v Picassovem muzeju. Možnosti je ogromno, pomembno je le, da se imate dobro.

Ko pritisne mraz, bi se nekateri najraje do pomladi skrili pod toplo odejo, drugi pa z veseljem uživajo v zimskih dogodivščinah. Kanal Rideau, ki povezuje kanadski mesti Kingston in Ottawo, se v zimskih mesecih spremeni v največje drsališče na prostem. Ledena proga je velika kot 90 olimpijskih ledenih ploskev in poteka skozi center Ottawe. Po ledeni površini, ob kateri vas spremljajo stojnice z okusno vročo čokolado in sladicami iz javorjevega slada, lahko drsate, izvajate skoke, piruete ali lovite ravnotežje in se vrtite. Če smo vas prepričali, boste morali pohiteti, saj imate časa le še do konca februarja. Nepozaben pa bo tudi zimski sprehod skozi mesto, ki ima bogato zgodovino.

Za kratek odklop na snegu lahko privlačna smučarska središča najdete tudi v Evropi. Ljubitelji snežnih strmin bi vam zagotovo priporočili Alpe d'Huez v Franciji, ki slovi kot pravi raj za smučanje, bordanje in drugo zimsko rekreacijo. Kraj leži na južnem pobočju gorovja Grandes Rousses in nudi izjemen razgled na okoliško Francijo. Območje je znano po zelo ugodni klimi, optimalni zasneženosti na prisojnih pobočjih, izjemni smuki, resort pa je povezan še z okoliškimi šestimi. Izbira je torej zares pestra.

Za vse željne avantur in novih dogodivščin pa priporočamo obisk Norveške, Švedske ali Finske ter opazovanje severnega sija in srečanja različnih plemen. Ena najboljših točk za opazovanje severnega sija ali aurore borealis je zagotovo kraj Luosto na Laponskem. Poleg opazovanja nepozabnega plesa na nebu se lahko odločite še za potep s sanmi, ki jih vlečejo jeleni ali haskiji, izkoristite pa lahko tudi priložnost za ribolov na ledu, plezanje in celo ledeno plavanje. Samo ne pozabite se nato zaviti v sloje suhih in toplih oblačil.

V zgornjih vrsticah smo prepotovali čudovite kraje, zato verjetno že komaj čakate naslednji pobeg. Cene letalskih kart so lahko v drugi polovici januarja zelo prijazne do vaše denarnice. Smo že omenili to? Povratno karto iz Ljubljane do Malage lahko kupite že za malce več kot 400 evrov.

Ko izbiraš naslednjo destinacijo, preveri lete na www.tripsta.si in rezerviraj karto, ki te bo popeljala novim dogodivščinam naproti.

Ne spreglejte:

bottom of page