top of page

Prijave na Brick Award

Kako vam je všeč opečnata gradnja?

Tokrat se je znova podrajala Brick Award, ena od najbolj prestižnih nagrad na podorčju oepčnatih gradenj.

Nagrada Brick Award se podeljuje najboljšim arhitekturnim rešitvam, ki na inovativen način uporabljajo gradiva iz opeke, kot so opeka za zidove, fasadna opeka, opečnati tlakovci ali drugi izdelki iz gline. A inovativnost ni edina lastnost, za katero menimo, da odlikuje nagrajeni objekt. V vedno bolj kaotičnem svetu je prav, da se osredotočimo predvsem na uporabnost ter iznajdljivo porabo prostora. Naj vam torej predstavimo dva lanska zmagovalca, ki sta z izjemnim delom ne le zmagala ter osvojila prestižno nagrado, temveč sta tudi veliko doprinesla k družbeni odgovornosti.

Prvi izmed nagrajenih projektov je poslovni objekt House 2226 v Lustenau, ki predstavlja masiven objekt, zgrajen iz masivnih opečnatih blokov Wienerberger. To je stavba, ki vse leto brez avtomatiziranega prezračevanja, hlajenja in ogrevanja vzdržuje temperaturo v prostoru med 22 in 26 °C, kar zagotavlja najvišjo raven udobnega bivanja.

Drugi, a zato nič manj pomemben zmagovalec, pa je hiša z nazivom 1014, ki se nahaja v zgodovinskem španskem mestu Granollers. Je odličen primer, kako uporabiti neizkoriščen prostor, saj je njena zasnova izjemno dolga, a široka le 6,5 m, kar nam poda predstavo o izjemnih razmerah. Na željo stranke bo objekt razdeljen na dve neodvisni enoti, zato so arhitekti ustvarili območji interierja in eksterierja, sestavljenega iz intimnega doma, dela za goste, terase in atrija.

NOVO LETO, NOVA PRIČAKOVANJA

Tokratni Brick Award 18 daje velik poudarek naravnemu povezovanju z okoljem, geometriji, lastnostim, kakovosti gradnje in osvetlitvi. Projekti, ki jih bodo arhitekti prijavili, morajo biti dokončani v letu 2014 ali kasneje ter v veliki meri izgrajeni iz opeke. Ocenjevalo se bo tako novozgrajene stavbe, poslovne ali stanovanjske stavbe kot tudi obnove že obstoječih zgradb. Pomembno je, da so zgradbe energetsko učinkovite in ekološko sprejemljive. Odgovornost do zdravega bivanja znotraj omenjenih stavb kot do okolja sta glavni vodili.

NAČRTUJ ZASE, OČARAJ NAS!

Pred izbor za nominacije na mednarodnem natečaju Brick Award 18 bo v letu 2017 potekal na regionalni ravni Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije in Makedonije pod nazivom Brick Award 17 SEE. Izbor najboljših opečnatih arhitekturnih zgradb bo ocenila strokovna komisija do 10. aprila 2017, v sestavi izbranih arhitektov s strani Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenija ter Hrvaške zbornice za arhitekturo.

Ker vemo, da se različni objekti vrednotijo po svoji ocenjevalni skali ter jih med seboj ne moremo primerjati, smo oblikovali pet različnih, a med seboj povezanih kategorij, v katerih bomo izbirali nagrajence:

● Feeling at home: enostanovanjske hiše, vrstne hiše, manjši stanovanjski projekti z visokokakovostno arhitekturo, ki zagotavljajo udobno, zdravo in trajnostno bivalno okolje.

● Living together: večstanovanjski objekti; inovativne rešitve večstanovanjske gradnje z upoštevanjem trendov in izzivov urbanizacije, kot so prostorske omejitve, družbeni izzivi in novi koncepti življenja.

● Working together: udobni, estetski in funkcionalni gospodarski, poslovni in industrijski objekti.

● Sharing public spaces: udobni, estetski in funkcionalni javni objekti za izobraževanje, kulturo in zdravstvo ter infrastrukturni objekti.

● Building outside the box: inovativni koncepti in načini uporabe opeke, uporaba novih gradbenih tehnologij, specialnih opečnatih del, unikatnih opek in novih dodatkov.

Prijavite svoje delo ter sodelujte v tekmovanju za prestižno nagrado, saj imate le tako možnost za zmago.

Prijave zbirajo do 10. aprila 2017 na povezavi:

Ne spreglejte:

bottom of page