top of page

Skok v preteklost z barvicami Jolly!

150 let izkušnej, 150 let tradicije, 150 let proizvodnje!

Ko sem bila sama še otrok, sem odraščala v času, ko so nas za praznike razveselile majhne pozornosti. Kakšna čokolada iz sosednje Avstrije ali kakšni posebni bomboni, ki se pri nas niso dobili so bili vredni otroškega »zlata«. Spomnim se tudi, da ni bilo igrač v trgovinah tako kot so danes. 30 let kasneje in vse se spremeni... Edino ostajajo tisti stari spomini.

In enega sem si nedavno priklicala v spomin, ko je Kiana od Božička dobila čudovito darilo – personificirane barvice Jolly. (Na vsaki barvici je vgravirano njeno ime, kar je seveda zelo dobrodošlo, saj se bo, ko jih bo potrebovala v vrtcu ali šoli točno vedelo, katere so njene.)

Joj, takoj sem se spomnila svojih prvih barvic Jolly. Kako ponosno sem jih nesla v šolo in bila sem ena redkih, ki sem jih imela. Tkrat mi jih je iz Austrije prinesla moja babica Hilda. Najprej si sploh nisem upala risati z njimi, ker sem se bala, da se bodo prehitro porabile. In ko sem jih vzela v roke sem tako skrbno risala, da je nastala prava otroška mojstrovina. Te barvice sem imela zelo dolgo in izkazale so se za zelo kvalitetne. Kasneje, tekom mojega šolanja, so se že dobile pri nas, ampak večja izbira pa je kljub vsemu še vedno bila v sosednji Avstriji.

Ko je moja Kiana odpirala škatlo barvic, sem takoj pomislila na to, koliko so stare te barvice Jolly? In raziskala sem njihovo zgodovino.

ZGODOVINA

Nisem si mislila, da se je podjetje, ki danes ustvarja kolekcijo Jolly barvic, vodenih barv, flomastrov in številnih drugih dodatkov, prvotno ukvarjalo s proizvodnjo vijakov. Brevillier Urban & Sachs je nastalo leta 1900 z združitvijo proizvodnje metalnih izdelkov in vijakov (predhodno so nastali Brevillier & Comp leta 1823 skupaj z A.Urban&Söhne leta 1848). Imeli so več kot 5000 zaposlenih in je bilo eno vodilnih podjetji. V sredini 19.stoletja so bili eno največjih proizvajalcev vijakov na svetu. Leta 1983 so sicer ustavili proizvodnjo, ampak so iz leta 1863 ustvarjenje proizvodnje barvic nadaljevali vse do danes.

Proizvodnja pisal se je tako začela 1863 leta, ko je lastnik Trenk Tonder prvič v okviru proizvodnje vijakov dal izdelati prve barvice – oz. svinčnike po naročili Carla Brevillierja. (Zgodba Brevillier Urban sicer sega še dalje v leto 1790, ko je arhitekt Joseph Hardtmuth na Dunaju izumil prvi grafitni svinčnik. Po izumu je sledila ustanovitev podjetja, ki se je preselila z Dunaja v mesto Hirm. Razvoj barvic se je financiral iz sedeža velikega podjetja, ki se je kot že omenjeno ukvarjalo s proizvodnjo vijakov. Takrat se je ustvarilo Zeus bleistift fabrik na Dunaju.)

V Avstriji je postalo podjetje Brevillier und Urban (z nastankom pisanih barvic Jolly) prepoznavno od leta 1965. Proizvodnja se je takrat drugače in boljše razvijala kot proizvodnja vijačne tovarne. Po stečaju celotnega vijačnega podjetja v letu 1983 se je ustanovilo posebno podjetje Brevillier Urban & Sachs specializirano izključno za pisala s sedežem v Grazu. Danes je eno vodilnih podjetij, ki raste z otroci in z vsemi, ki obožujejo umetnost. Pod njihovim okriljem so tako znamke Ceracolor, Jolly in Sax.

Jolly je zagotovo najbolj prepoznavna znamka za otroke in je priljubljena pri številnih šolarjih in se predaja iz generacije v generacije. Tudi pri nas v Sloveniji. Velika izbira artiklov nudi otroškemu ustvarjanju neomejene možnosti. Od pisal do vodenih barvic, svinčnikov in drugih produktov, ki nosijo oznako prave kvalitete!

Brevillier Urban & Sachs – 150 let izkušenj, 150 let tradicije in 150 let proizvodnje na najvišji ravni!

Ne spreglejte:

bottom of page