top of page

Zimska nega naših las

Pozimi lahko kombinacija mraza na prostem in čezmerne izpostavljenosti suhi toploti zaradi centralnega ogrevanja notranjih prostorov povzroči suhe in puste lase. Tudi mene jezi ta težava in da ne pozabim omeniti še sušenja s “fenom”, kar je v tem času nuja. Posledica je ta, da naši lasje izgubijo svojo naravno vlago tet postanejo suhi.

Naši lasje pozimi potrebujejo več hidratacije, da so lahko kos temperaturnim spremembam in da lahko izgledajo brezhibno v vsakem trenutku.

Vsak ve, kakšni so suhi lasje na otip, toda ali veste, kaj jih povzroča? Tisti občutek krhkosti las je posledica pomanjkanja sebuma, naravnega olja na lasišču. Kadar telo ne tvori dovolj sebuma na lasišču, so lasje bolj nagnjeni k poškodbam zaradi suhe toplote ali mraza. Umivanje z vročo vodo lahko poškoduje lase, saj pomaga raztopiti lipide, ki so ključni za gladkost in sijaj las. Prav tako so razcepljene konice pogosto posledica izpostavljenosti čezmerni toploti, suhih pogojev ali vlečenja las. Pojavijo se namreč, ko se lasno steblo scefra.

V hladnejših mesecih nanesete več vlažilnega izdelka na kožo, bodite v tem letnem času radodarni tudi z izdelki za nego las. Poleg tega pa za ljubečo zimsko nego vaših las upoštevajte še nekaj malih trikov:

  1. Lase raje sperite z mlačno vodo in na koncu še z malo mrzle, da zaprete lasne mešičke.

  2. Poskrbite za primerno vlažnost prostora. V kolikor nimate vlažilca zraka si pomagajte s posodo, ki jo lahko postavite na radiator. Voda bo osvežila zrak, ki tako rad izsuši vaše lase.

  3. Redno se strižite vsakih šest do osem tednov in umivajte lase s posebnimi izdelki, ki lase nagujejo in jih obnavljajo od znotraj. Takšna sta šampon in balzam NIVEA HairMilk. Pri šamponiranju se osredotočite na korenine, pri uporabi balzama pa na konice.

  4. Nosite kapo iz naravnega materiala da zmanjšate znojenje in da bo imelo vaše lasišče dovolj zraka. Poleg tega ne pozabite sneti kape takoj ko vstopite v zaprt prostor. Kapa namreč ščiti vaše lase ko ste zunaj, v trenutku ko stopite v zaprt prostor pa pomeni dodatno izsuševanje vaših las.

  5. Ne pozabite piti dovolj vode.

  6. Izogibajte se sušenju s sušilnikom in ravnanju ter kodranju las z aparatom. Če že uporabite aparat za ravnanje ali kodranje pred tem lase popolnoma posušite, da ne poškodujete lasnih mešičkov. Sicer pa je najbolje, da se vaši lasje posušijo naravno na zraku.

  7. Živila, ki spodbujajo rast zdravih, sijočih las, vsebujejo dobre maščobe. Mednje sodijo avokado, bučna semena, zelena listnata zelenjava in laneno seme – vsa ta živila so bogata z maščobnimi kislinami omega-3 in omega-6. Špinača vsebuje tudi veliko železa, ki je ključen za zdrave lase.

  8. Občasno se lahko pozabavate in zmešate svojo masko za lase. Za sijoče, živahne lase zmešajte avokado, morsko sol, limonin sok in alojin gel. Zmes nanesite na vse lase, počakajte nekaj ur in jo nato sperite.

Ko nastopi konec zime pa je priporočljivo "spomladansko čiščenje" – ostrizite razcepljene konice, odločite se za povsem nov videz ali pričesko, poskrbite za "lažjo glavo" z modno kratko pričesko, poživite lase z novo barvo ali prameni in razvajajte suhe lase z masko ali drugim izdelkom za intenzivno nego las.

Ne spreglejte:

bottom of page