top of page

Tudi pozimi zaščitite svoje oči!

SONČAN OČALA, NUJEN DODATEK ZA HLADNE ZIMSKE DNI

S prihodom vse hladnejših dni in nizkih temperatur so mnogi svoja sončna očala pospravili na police in jih shranili do prihodnjega poletja. Odločitev, ki vsekakor ni prava, saj je prav zima tisti čas, ko je za nego in skrb svojih oči potrebno še veliko več časa in truda. Poleg vnetij, snežne slepote in suhih oči nas lahko pesti še veliko drugih tegob, zaradi katerih je nujno, da si že danes priskrbimo svoja originalna sončna očala.

Zima, mraz, veter, močno sonce, vse vremenske spremembe, … lahko naše oči poškodujejo. Še posebej nevarne so izredne zimske razmere, kjer moramo poskrbeti, da oči zaščitimo pred suhim, mrzlim vetrom ter močnim soncem. Priporočljiva obramba v takih razmerah so sončna očala z visoko UV-zaščito ter uporaba vlažilnih kapljic (umetnih solz). A kako se pravilno zavarovati pred vsemi temi vplivi in kako zaščititi naše oči, da bodo tudi v hladnih zimskih in jesenskih dneh varne? Ključno je, da tudi v tem času uporabljamo originalna in varna sončna očala. Še zmeraj je na trgu veliko ponaredkov, ki nam lahko poškodujejo oči in jim pustijo trajne posledice. Za originalna sončna očala je sicer treba odšteti nekaj več denarja, a tista plastična, ki jih kupimo za malo denarja, na primer v trgovini z oblačili, so po navadi za naše oči zelo nevarna. Pomembno je tudi, da si za primerno kakovost zimskih sončnih očal priskrbimo tudi kak nasvet strokovnjaka, v zato ustrezni optiki.

Prav sedaj namreč nemalokrat natopijo suhe oči, ki jih ponavadi povzročijo mraz in veter, pa tudi zaprti prostori, kjer je zrak pozimi zaradi ogrevanja še bolj izsušen. Vse to nam povzroča težave, lahko denimo slabo prenašamo kontaktne leče, nejasno ali zamegljeno vidimo, oteženo je branje, delo za računalnikom, gledanje televizije in podobno. Najboljša rešitev za suhe oči so kapljice. Ob težavah s suhimi očmi nam lahko pomagajo tudi nekatera prehranska dopolnila, ki vsebujejo maščobne kisline omega, oziroma hrana, ki jih vsebuje, ter vitamin C.

V času zime so pogosta tudi razna vnetja oči, ki lahko nastopijo bodisi kot posledica prehladnih obolenj in obolenj zgornjega respiratornega trakta, lahko pa tudi zaradi prižiganja računalnika ali televizije v popolni temi, ko je razlika med temnim okoljem in zaslonom za naše oči prevelika. Vemo namreč, da je v času zime tema veliko prej. Zatorej morate tisti, ki ste veliko za računalnikom, poskrbeti, da boste imeli vedno pravo mero ambientalne razpršene svetlobe in da bo računalnik oziroma njegov zaslon dovolj oddaljen od vaših oči. So pa za vnete oči najbolj pomembni tudi posebni higienski preventivni ukrepi, težave pa lahko lajšamo s fiziološko raztopino ali umetnimi solzami ter hladnimi obkladki.

Kaj je snežna slepota?

Snežna slepota se navadno pojavi v gorah zaradi ultravijoličnih žarkov, ki se odbijajo od snežnih površin. Škodljivo UV-sevanje povzroči boleče vnetje veznic in roženice, okvaro globljih delov očesa in začasno slepoto. Snežno slepoto lahko preprečimo z ustreznimi očali, ki filtrirajo UV-žarke valovne dolžine med 290 in 400 nanometri, in tako, da se soncu izpostavljamo le omejeno časovno obdobje.

Dobro, 100 % UV zaščito nam vnovič nudijo originalna in ustrezno testirana sončna očala, ki imajo tudi kakovostne leče in ki jih lahko najdemo na prodajnih policah pooblaščenih optik. Ray-Ban je v tem letu tako uvedel tudi ustrezno certificiranje optik, ki imajo tako na vratih ustrezno oznako, da so pooblaščeni prodajalci in ustrezno certificirani za prodajo originalnih Ray-Ban očal.

Ne spreglejte:

bottom of page