top of page

Naj pomlad zadiši po bučnem olju!

Štajersko prekmursko bučno olje z zaščiteno geografsko označbo je že od leta 2013 registrirano pri Evropski komisiji. Olje, ki čedalje bolj prosperira ne samo v Sloveniji, ampak po vsem svetu, nima samo odličnega okusa, temveč je po vrhu še zdravilno. Danes se ne uporablja zgolj v solatah, ampak je postalo navdih za številne kulinarične mojstrovine kuharskih chefov po vsem svetu.


Ta pravo ŠTAJERSKO PREKMURSKO BUČNO OLJE SLOVENIJA

Ni vsako bučno olje enako. Tradicija pridelave Štajersko prekmurskega bučnega olja in certifikat kakovosti vam zagotavljata pristnost in pravi gurmanski užitek. Štajersko prekmursko bučno olje prepoznate po oznaki kakovosti Zaščitena geografska označba.


Od nekdaj priljubljeno Začetek predelave bučnih semen v bučno olje sega v leto 1750, takrat se v pisnih virih prvič omenja stiskalnica bučnih semen in oljarna s Štajerske. V naslednjih letih se je predelava bučnih semen v olje razširila po vsem Štajerskem in v Prekmurje. Bogata tradicija predelave se je ohranila do današnjih dni.


OD SEMEN DO OLJA Štajersko prekmursko bučno olje je proizvedeno s stiskanjem praženih bučnih semen iz buč Cucurbita pepo ali po domače golice. Predelava olja poteka izključno na območju Štajerske in Prekmurja.


Kakovost bučnega olja je najbolj odvisna od kakovosti bučnih semen. Za 1 l bučnega olja potrebujemo okrog 33 srednje velikih buč, oziroma povprečno 3 kg suhih bučnih semen (odvisno od sorte in letine).



Kulinarična posebnost

Štajersko prekmursko bučno olje je kulinarična posebnost Severovzhodne Slovenije, tudi zaradi njegovih posebnih organoleptičnih lastnosti.

Vonj: Specifičen, značilen, intenziven in odličen vonj bučnega olja (po kakovostni surovini, brez tujih vonjev). Barva: Olje ima značilno barvo (zeleno rjavo, temno zeleno rjavo, zeleno rdečo ali zeleno rjavo rdečo).

Bistrost: Bučno olje je popolnoma bistro, brez usedline. Aroma: Ima značilno, specifično, odlično in intenzivno aromo po praženih semenih. Občutek v ustih: Bučno olje ima gladek, optimalen občutek v ustih.

Ima ugodno maščobno kislinsko sestavo, saj vsebuje okrog 18 % nasičenih maščobnih kislin, okrog 35 % enkrat nenasičenih maščobnih kislin in okrog 47 % večkrat nenasičenih maščobnih kislin.


PIKA NA I SODOBNI KULINARIKI. Z značilnim aromatičnim vonjem in okusom je bučno olje nepogrešljivo v kulinariki. Najpogosteje se uporablja za prelive k solatam. Ampak bučno olje se lahko uporablja skoraj povsod: za mariniranje, za pripravo omak, za prelive testenin, za rižote, za hladne mesne jedi, juhe, sladice in za pripravo različnih namazov. Pravi gurmanski užitek pa je vaniljev sladoled prelit z bučnim oljem.

Ne spreglejte:

bottom of page