top of page

Končno je prišlo: MESTO PREVAR!

Izjemno ponosna sem, da sem te dni javnosti predstavila svoj prvi roman – ljubeznesko kriminalko Mesto prevar, ki je izšla pri založbi Mladinska knjiga. Prvi odmevni dogodek se je zgodil v Mariboru, 20. Junija, na Glavnem trgu v lokalu Nana in pospremili so me številni prijatelji.

Na odru je dogodek povezovala Martina Ipša, Miši pa je družbo delala tudi urednica knjige Urška Kaloper iz založbe Mladinska knjiga. Miša je svoj prvenec predstavila na nekoliko drugačen način in zastavila promocijo literarnih dogodkov na posebno raven. Knjigo je namreč pospremila s prav posebnim video napovednikom in posneto zgodbo, ki že spominja na Hollywoodski film.

Kako je nastal roman? Zakaj sem napisala knjigo in kje sem dobila navdih:

Pisanje je nekaj, kar počnem iz dneva v dan, in ta strast se je pri meni pokazala že zelo zgodaj v otroštvu. Leta 1991 sem začela pisati dnevik in ga pisala skozi vso moje otroštvo pa čez najstniško odbobje do faksa. Na ta spomin me danes veže šest knjig, ki so nenadomestljivi spomini. Leta 2005 po moji udeležbi v resničnostnem šovu so me številni nagovarjali, da bi napisala svojo knjigo, v kateri bi podala svoje izkušnje s tovrstnimi šovi in se dotaknila tudi mojega življenja. Nastala bi naj nekakšna knjiga z naslovom »Zvezde resničnostnih šovov«, saj so bile takrat prav tovrstne knjige v porastu in številni zvezdniki so se z njimi postavljali. Pisala sem in spisala nešteto vrstic, ko sem ugotovila, da me tovrstno pisanje ne izpolnjuje. Da ne želim biti še ena od slovenskih estradnic, ki bi imele svojo »avtobiografijo«. Ne na takšen način...

Nato me je odneslo drugam in zajadrala sem v prve vrstice fikcijskega romana. Prve vrstice so tako nastale pred več kot desetimi leti in se končale leta 2016. Zakaj? Ne vem. Morda zato, ker v tistem trenutku nisem točno vedela kakšna bo zgodba. Ali bo glavna akterka Emilja postala super zvezdnica, ki bo čez dan delala v policijski postaji in ponoči lovila zmikavte ali pa bo zgolj dekle, ki išče svojo ljubezen življenja. Ampak to je bilo že malo preveč filmsko in podobno Hollywoodskim zgodbam.

Potem sem pisanje opustila vse do poletja, leta 2016. Takrat se je zgodila namreč prelomnica.

V okviru dogodka Klub 466, ki sem ga povezovala v Mariboru (med svojim delom namreč vodim številne prireditve na našem koncu in sodelujem pri različnih eventih namenjenih modi, lepoti, ženskam), sem dobila navdih, da končam svoje začetno delo. Na enem od starih trdih diskov sem našla tiste prve vrstice, ki sem jih takrat spisala in zgodba me je prevzela. Zgodba je postala nekakšnamešanica akcije, kriminalke in ljubezenske zgobde, ki jo je kot prva prebrala moja najboljša prijateljica. Seveda je bila navdušena ampak iskala sem nekoga, ki bi mi povedal strokovno mnenje o sami knjigi. Vse to so bili prvi koraki, ki so se zgodili v letu 2016 in nekega dne, ko je beseda dala besedo, ko so se dobre energije povezale, me je nato Alenka Kesar povezala z Urško Kaloper, urednico na Mladinski knjigi. Ne morem vam razkriti, kako močno mi je razbijalo srce, ko mi je povedala svoje mnenje o knjigi. Danes je tukaj pred vami in upam, da vas bo tako prevzela, kot je mene.

Zakaj sem napisala knjigo?

Že vrsto let opažam, da je pisana beseda zelo močna, čeprav se je premalo zavedamo. Sama sem v času otroštva prebrala številne knjige, sodelovala v bralni znački, listala romane po dolgem in po čez. V času internetne prevlade zato ne smemo dopustiti, da bi tiskana beseda izgubila stik z ljudmi in prav zato se trudim, da pišem. Da objavljam in ustvrajam. Ena od mojih skritih želja je bila prav to, da bi spisala knjigo, ki bi se dotaknila bralk in bralcev. Da ne bi bila zgodba le del internetnih vsebin ampak zgodba s težo. Najlepše je, ko primeš v roke knjigo in zavonjaš njene potiskane strani. Da pa se vrnem nazaj, k vprašanju: pisanje me izpolnjuje, daje mi moč, da izlijem v besede tisto, kar mi ne gre skozi govorno besedo.

Kakšna je zgodba v knjigi?

Zgodba v knjigi je mešanica zanimive kriminalke in v ozadju se prepleta ljubezenska zgodba. Emilija, ki jo vsi kličejo Em, je predstavnica službe za stike z javnostmi na policijski postaji Lanzetova, a hrepeni po delu na terenu. Namesto da bi preživela miren konec tedna s prijateljicami, se zaplete s sodelavcem Gregom in vključi v veliko preiskavo ugrabitve županovega sina. Sledi vodijo globoko v mestno podzemlje in razkrijejo spletke ter prevare, v katere so vpleteni najpomembnejši mestni veljaki. V vse skupaj se vmeša še policijska načelnica, ki se ne more sprijazniti, da ji je mlajša sodelavka speljala ljubimca, in Em se mora pošteno potruditi, da bo rešila primer in tudi svojo glavo … Ko sem pisala knjigo sem želela spisati zgodbo, ki bo bralca lahkotno popeljala skozi dogajanje, hrakti pa ga bo pri knjigi držala do zadnjega poglavja. Več o knjigi si lahko prelistate že tukaj in zajadrate v prve vrstice mojega romana:


Ali bo sledilo nadaljevanje?

Jaz vsekakor upam, da bo. Moramo pa počakati na odzive bralk in bralcev. Ti bodo povedali, če jih bo moja zgodba prepričala. Lahko vam zaupam le toliko, da drugi del knjige počasi že nastaja in če bo Mesto prevar uspešno, bo Emilijina zgodba (upam) dobila epilog v Mestu zločina. Je pa že prvotna knjiga napisana tako, da se zgodba njena zgodba zaključi. Nisem želela pustiti odprtega konca, ker me to osebno pri knjigah najbolj moti (smeh). Predvsem, ko prebereš knjigo in je konec takšen, da moraš potem dve leti čakati na izid nadaljevanja. Tega ne maram! Zato se moja knjiga zaključi. Drugi del pa se začne s popolnoma novo zgodbo amapk z istimi akterji iz prve knjige. Sicer pa bomo videli, kakšna bo njena usoda.

Osebe

Osebe, ki se pojavljajo v knjigi so bile fikcijsko ustvarjene. Glavna junakinja Emilija posodablja moderno žensko in mislim, da se bo glede na njene karakterne značilnosti v njej prepoznala marsikatera ženska. Po vrhu pa ima moja glavna junakinja tudi nekaj prijateljic, ki pooseblajo številne ženske iz našega okolja. So pa, kot že rečeno izključno vse osebe v knjigi fikcijske.


Knjiga, video in pesem

Pri celi zgodbi pa smo naredili korak dlje in smo posneli video napovednik, ki bo pospremil samo knjigo.V glavni vlogi filmčka je nastopila moja prijateljica Tina Gaber, ki se je odlično znašla v vlogi pred kamero. S tem korakom bomo na knjigo opozorili tudi po drugih kanalih in jo približali morda tudi drugim bralcem, ki potrebujejo drugačen pristop. Zahvala za to gre vsej ekipi in snemalcu Luki Šviglju iz Sviglo production in Alešu Kolšku, ki je poskrbel, da je avto iz knjige zaživel tudi na cesti. Pa našemu fotografu Alešu Kocbeku, čigar slika bo tudi na naslovnici, ki jo je dodatno ilustrirala Andreja Karba. In pa seveda založbi Mladinska knjiga in urednici Urški Kaloper, ki sta Mestu prevar omogočila, da bo ugledal luč sveta. Prihaja pa tudi pesem, ki je bila spisana na temo knjige. Glasbo in aranžma pesmi je naredil Domen Kumer, besedilo zanj je spisala moja prijatljica Tina Yildirim (ki živi na Švedskem in je v preteklosti spisala že številne znan pesmi), glas zanjo pa je dala odlična vokalistka Kim Begovič. Odlična ekipa je poskrbela, da bo tudi glasbena podlaga nekaj izjemnega.



FOTO DOGODKA: MEDIASPEED



Ne spreglejte:

bottom of page