top of page

Branje in obdarovanje!

Letošnji 34.knjižni sejem je minil v znamenju predstavitve številnih novih knjig in če takrat niste našli navdiha za kakšne novosti vam bom tukaj predstavila še zadnji moj blog na temo božičnih praznikov in knjižnih idej, s katerimi lahko pod jelko rsazveselite svoje nadražje.


Sama menim, da je knjiga najlepše darilo, ki te lahko čaka pod smrekico in upam, da bo tudi mene kakšna razveselila. Še posebej zato, ker se nato v začetku prihodnjega leta odpravljam na zaslužen dopust in takrat najraje uživam ob prebiranju kakšnih dobrih romanov.

Po eni strani iz različnih strani slišim, da Slovenci premalo beremo in morda to res drži, saj nas je tehnološka zasvojenost potegnila v vrtinec, kjer časa za knjige skoraj da več ni. Ampak kljub vsemu mene branje na elektronskih tablicah in vseh i-padih ne prepriča. Knjiga mora biti fizično v moji roki. Moram jo začutiti, moram jo zavonjat in moram se zliti z njeno vsebino.


Knjiga hrani dušo, podaja informacije, gradi in razvija mišljenje in vpliva kako se bo oblikoval človek. Premalo se zavedamo dejstva, da je pismenost in privilegij branja, ter šolanja na splošno, le pred nekaj desetletij, bila v domeni samo izbrane manjšine. Le bogati sloj ljudi si je lahko to privoščil. Danes so knjige dostopne vsem, a ni jih veliko, ki jih vzamejo v roke.

In prav zato sem vesela, da s hčerko vsak večer v postelji prebereve kakšno pravljico. Pisateljica Azra Širovnik je v svojem romanu Bol na Bolu zapisala: Deklice, ki berejo, bodo postale ženske, ki mislijo!


Pripravila sem vam nekaj novosti, ki jih lahko najdete na knjižnih policah in s katerimi boste zagotovo razveselili v času Božiča.


POGUMNE PUNCE

Že stoletja se zdi, da zgodovino pišejo moški, dosežki žensk pa so odrinjeni nekam na obrobje. Šele v zadnjem času – tudi po zaslugi odmevnih kampanj, ki ozaveščajo o neenakosti med spoli – ponovno odkrivamo uspehe žensk, ki so s svojim delovanjem spreminjale svet. Ni jih bilo malo – in ni bilo izziva, ki bi se ga ustrašile! V knjigi Nike Kovač Pogumne puncespoznamo dekleta, ki so odpirale šole, potovale okoli sveta, skrbele za turistični razvoj svojega kraja, ustvarjale umetnine, pilotirale, kolesarile okoli sveta, se bojevale za pravičnejšo družbo in delale še marsikaj.


Avtorica Nika Kovač – tudi direktorica Inštituta 8. marec in aktivistka za enakopravnost spolov – je o tej navdihujoči darilni knjižici, ki je izšla pri Mladinski knjigi, povedala: »Na policah svetovnih založb se je v zadnjem letu pojavilo veliko knjig z življenjskimi zgodbami žensk, ki so spreminjale svoje skupnosti in svet. Zdelo se mi je pomembno, da tudi v Sloveniji dobimo takšno knjigo. Knjiga Pogumne punceje nastala z namenom preseganja stereotipnih spolnih vlog; dekletom smo želeli pokazati, da zmorejo marsikaj in da smo najmočnejši, ko za dobro stvar stopimo skupaj. Želim si, da bi ta knjiga dekletom pomagala pri spreminjanju sveta in iskanju njihovega mesta v njem.«


V knjigi je predstavljenih 30 pogumnih punc, Slovenk in tujk, od Alme Karlin, Kristine Šuler in Franje Tavčar do Fride Kahlo, Emmy Noether in Emmeline Pankhurst. »Med pogumne punce smo želeli uvrstiti ženske, ki se niso uklanjale in so vsaka po svoje prispevale k ustvarjanju lepše, pravičnejše družbe,« dodaja Nika Kovač.


Posebnost knjige Pogumne punceso tudi navdihujoče misli, s katerimi nas avtorica spodbuja, da naslednji pogumni človek postanemo – mi. Vsem lahko uspe in vsi lahko spreminjamo svet, pravi, če najdemo moč v sebi in delujemo skupaj!




Susan Elizabeth Phillips SE MI LAHKO UPREŠ?

Susan Elizabeth Phillips je izjemno uspešna ameriška pisateljica; njene knjige so že petkrat dobile nagrado za najboljši ljubezenski roman leta, avtorica pa je prejela tudi dve ugledni priznanji za življenjsko delo. Njene zgodbe so duhovite in polne nepričakovanih zapletov ter že leta navdušujejo milijone bralk v številnih jezikih.


Lucy Jorik je hči nekdanje ameriške predsednice, Meg Koranda pa hči nekdanje manekenke in filmskega zvezdnika. Prva se bo poročila z najbolj priljubljenim Wynettčanom, Tedom Beaudinom, druga nad tem ni navdušena in bo naredila vse, da prijateljico obvaruje srčne bolečine. Ko poroka res odpade, vsi okrivijo Meg, ki na lepem postane najbolj osovražena ženska v mestu. Na žalost tam obtiči s pokvarjenim avtom, prazno denarnico in razjarjenim ženinom. Vseeno je prepričana, da se bo znašla tudi brez denarja in pomoči slavnih staršev. Kaj pa se ji v najslabšem primeru lahko zgodi? Da se zaljubi v moškega, ki se mu nobena ne more upreti? To ni verjetno. Niti najmanj ...

Susan Elizabeth Phillips je priljubljena ameriška pisateljica ljubezenskih romanov, ki je za svoja dela prejela številne nagrade. Že leta navdušuje s prisrčnimi in duhovitimi ljubezenskimi zgod¬bami, ki so polne nepričakovanih zapletov, ter junaki, ki se bralkam usedejo v srce. Se mi lahko upreš? je roman iz serije o teksaških golfistih, med katerimi že lahko beremo Razvajenko, Trmoglavko in Prvo damo.




Dr. Veronika Podgoršek LJUBEZEN PO LJUBEZNI

Vse o razhajanju, pravnih postopkih, otrocih, sostarševanju in odnosu v končanem in novem partnerstvu.

Izdala Mladinska knjiga v zbirki Ogledalo, urednica Urška Kaloper

Nova partnerstva praviloma začenjamo z željo, da bi trajala za zmeraj. Toda življenje prinese marsikaj, in kar je bilo nekoč neločljivo povezano, gre lahko na neki točki vsaksebi. Kadar smo v predanem razmerju, je edino prav, da poskušamo odnos rešiti. Ampak če ne gre, lahko sebi in partnerju z ločitvijo omogočimo nadaljnji razvoj in srečno, izpolnjujoče partnerstvo nekje v prihodnosti.


Ločitev je stvarnost današnjega časa in s tem, da jo tabuiziramo, ljudem, ki v svojem partnerstvu trpijo, nalagamo še težje breme. Ko se človek znajde v tem čustvenem breznu, namreč potrebuje oporo in razumevanje, zlasti pa praktične nasvete, kam se lahko obrne, kako lahko kaj uredi in kako naj si kaj olajša.


In prav to ponuja knjiga Ljubezen po ljubezni priznane psihoterapevtke dr. Veronike Podgoršek, ki je pri pisanju sodelovala z družinskimi odvetniki, socialnimi delavci in policisti. Nastal je priročnik, ki obravnava vse vidike partnerskega razhajanja, od odločitve za razhod pa do novega čustvenega povezovanja, ko je razveza že za nami. Pomagala bo tako poročenim kot zunajzakonskim partnerjem, in prav zaradi celostnega, praktičnega, poljudnega in obenem na izkušnjah utemeljenega pristopa gre za knjigo, kakršne pri nas še ni bilo.




Patrick McKeown DOBER DIH

S pravim dihanjem do zdravja, moči in vitkosti

Prevedla Tadeja Hudovernik, predgovor Janez Hudovernik in dr. Joseph Mercola, izdala Mladinska knjiga, urednica Sanda Šukarov

Dih je življenje. In če kaj znamo, znamo dihati, takoj ko pokukamo na svet. Pa dihamo prav? Zadihanost med telesnim naporom, slab spanec, smrčanje, tesnoba, astma – to so nadloge, ki pestijo marsikoga, tudi športnike v dobri kondiciji. Irski strokovnjak Patrick McKeown je s svojo dihalno tehniko umirjenega dihanja skozi nos pomagal že tisočem ljudi, od astmatikov do vrhunskih športnikov. Tudi vas bo poučil, kako izboljšati telesno vadbo po načelu »manj je več«, izboljšati telesno kondicijo in moč, povečati energijo in zbranost, kako s pravilnim dihanjem zatreti apetit.



Ne spreglejte:

bottom of page