top of page

Tudi psi imajo težave!

Ni skrivnost, da obožujem živali in ni skrivnost, da jih obožuje tudi moja najboljša prijateljica Tadeja, ki je nedavno

priskočila na pomoč štirinožnemu kosmatincu mopsu Bačiju.



S Tadejo sva skupaj obiskali veterinarja Primoža Šušteriča, ki nama je razložil, zakaj imajo ti psi težave z dihanjem. Bači ima precej težav z dihanjem, zato sva obiskaliveterinarsko ambulanto Primavet, kjer nama je Primož Šušterič povedal vse o brahicefaličnem sindromu, ki se pojavlja pri tovrstnih pasmah.

Bačija je pregledal nama razložil, da ti psi pogosto sopejo, dihajo slabo ali sploh ne skozi nos, imajo nizko toleranco telesne aktivnosti in imajo težave z dihanjem kadar spijo. Nekateri brahicefalični psi imajo težave tudi pri hranjenju in izbljuvajo hrano tudi večkrat dnevno. Izvedeli pa sva tudi, da je lahko zadeva precej resna, saj v nekaterih primerih žival lahko tudi kolabira in pogine. Na srečo pa se to s posegom da urediti.

Zdravljenje je kirurško, priporoča se operacija zoženih nosnic ter operacija podaljšanega mehkega neba. Priporočljivo je, da se poseg izvede do drugega leta starosti, saj je takrat uspešnost operacij visoka.



TEŽAVE PRI DIHANJU

Tipične pasme, pri katerih se pojavlja brahicefalični sindrom so mopsi, francoski buldogi, angleški buldogi, shi-tzuji, pekinčani, bostonski terier in nemški bokser. »Brahicefalija se pojavlja tudi pri večjih pasmah mačk, kot na primer perzijska ali eksotična kratkodlaka mačka. Težava je predvsem v tem, da so deformirane vse strukture zgornjega respiratornega trakta, zobovja, srednjega ušesa, oči in možganov. Značilne so zožane nosnice in nosna votlina, podaljšano in zadebeljeno mehko nebo, kot tudi spremembe v grlu in sapniku.

Glasno dihanje ali zvoki smrčanja, še posebej če je pes buden, so znaki nenormalnega zožanja zgornjega dihalnega trakta. Brahicefalični psi pogosto sopejo, dihajo slabo ali sploh ne skozi nos, imajo nizko toleranco telesne aktivnosti in imajo težave z dihanjem kadar spijo. Nekateri brahicefalični psi imajo težave tudi pri hranjenju in izbljuvajo hrano tudi večkrat dnevno,« nama je še povedal Primož Šušterič. dr. vet. med. »Nos je pri kužkih eden izmed najpomembnejših regulatorjev povišane telesne temperature, saj se psi ob pospešenem dihanju dokaj uspešno hladijo skozi nos. Pri brahicefaličnih pasmah pa je težava v tem, da imajo zelo zmanjšane in deformirane predele nosne votline, ki je pomembna pri hlajenju. Lahko se zgodi, da takšnemu kužku, ki je izpostavljen večjemu stresu in visoki zunanji temperaturi, telesna temperatura naraste tudi preko 40°C, kar lahko privede do toplotnega udara in posledičnega kolapsa, ki je lahko brez ustrezne pomoči za ljubljenčka usoden,« je razložil Primož.


Več info na: PRIMAVET


Foto: Aleš Kocbek

Ne spreglejte:

bottom of page