top of page

Po lepši nasmeh

Ni skrivnost, da sem si lansko leto izpolnila veliko željo. Obiskala sem priznano zobozdrvanico dr. Tatjano Knego, ki v Zagrebu v Dental Estetic Studio skrbi za številne nasmehe mnogih. Z njeno čudovito ekipo sem preživela eno leto in rezultat so čudoviti zobe in še lepši nasmeh.


Dr. Tatjana Knego v ordinaciji nudi številne storitve in v intervjujčku mi je zaupala kaj vse počenjo in kaj je trenutno največji hit na podorčju lepotne industrije.



dr. Tatjana Knego

Danes dentalna medicina z roko v roki sodeluje tudi z lepotno industrijo. Koliko vi v vaši ambulanti pomagate vašim pacientom in kaj vse jim nudite?

dr. Knego: Vrsto let že se ukvarjam z estetsko stomatologijo in že pred leti sem v Madridu končala usposabljanje ameriške univerze o estetiki obraza. Pred šestimi leti sem po vzoru svetovnih dentalnih klinik izobraževala in začutila, da to znanje prinesem domov in uvedem v dentalni kliniki Dental Estetic Studio v Zagrebu. Sama sem končala izobraževanje iz hijaluronskih polnil v Londonu pod vodstvom priznanega dr. Bob Khanne. V svetu uživa na tem področju velik ugled in prav on me je naučil estetskega oblikovanja lepih in naravnih ustnic.


Danes se v Dentalnem Estetic Studiu ukvarjam v večini z estetsko protetiko v katero sodijo luskice, prevleke, smile makeover-ji…

Postopke estetike obraza pa pri nas opravlja doc.dr. Lilijana Hlupić, doktorica anti age medicine, ki je poznana po tem, da ji zaupajo številne hrvaške igralke, igralci in modeli. Dr. Hlupić ima končano akademijo v Parizu in Ameriki na področju anti-age medicine.




Dentalna medicina hodi z roko v roki tudi z lepotno, zato tudi pri vas poskrbite, da so vaši pacienti zadovoljni... Pri vas najdejo vse na enem mestu ali?

dr. Knego: V svojem deli sem spoznala, da mi je manjkala še kakšna malenskot – korekcija, s katero bi lahko pacientov nasmeh naredila še lepši, sveži in mlajši. Zato smo začeli s postopki, kot so pomlajevanje obraza, simetriziranje in povečava ustnic s hijaluronskimi polnili. Potem je tukaj še reševanje težav kot je t.i. »Gummy Smiley« za katerega uporabimo nekaj kapljic botoksa. »Gummy Smiley« je težava pri kateri pacient ob nasmehu dvigne zgornjo ustnico in se nad zobmi pokaže zobno meso, ki močno izkrivlja bolnikovo estetiko nasmeha.

Tukaj je še pomlajevanje obraza z lastno krvno plazmo. Pri nas imamo najboljšo aparaturo na svetovnem trgu, ki nam v osnovi pomaga v zobostravstvu (pri implantologiji za ustvarjanje novega in zdravega kostnega tkiva).


Koliko se danes pacienti odločajo za pomlajevanje ustnic in obraza? Kakšne postopke uporabljate in kje so najboljši odzivi?

dr. Knego: Ženske se danes po vsem svetu odločajo za pomlajevanje obraza s pomočjo hialuronskih polnil in diskretnim povečanjem ustnic. Pri nas v Dental Estetic Studiu to opravljamo precej odgovorno, da pacientke – kot tudi pacenti izgledajo naravno mladostno in sveže. Ne vidi se, da opravimo poseg, pacient pa kljub vsemu izgleda mladostnejše. Tudi pri ustnicah je tako, da se korigira oblika ustnic in velikost v zmernem – naravnem obsegu, kar ne moremo doseči z nobeno, še tako dobro kremo na svetu. Pomembno nam je da to, kar počnemo delamo diskretno in z velikim občutkom za estetiko.


Koliko varna pa so hijaluronska polnila?

dr. Knego: Velikokrat slišimo od naših pacientov, ki prihajajo na hijaluronska polnila, da ne dajejo več veliko denarja za drage krme, saj le te ne dajejo učinka, ki ga naredi hijaluron. Polnilo pomlajuje obraz in ta učinek je najboljši, izpopolni gube, zgladi kožo in vpliva na nastanek kolagena. Hijaluronska polnila so naravna, saj je hijaluron sestavni del našega telesa. Seveda je zelo pomembmo, da zdravnik ve, kakšna polnila uporablja ter da ima tehnologijo, ki mu to omogoča.



Kakšen pa je postopek pri pomlajevanju obraza z lastno plazmo?

dr. Knego: Pomlajevanje obraza z lastno plazmo je postopek, ki spremeni kvaliteto in pomaljuje samo strukturo kože. Najnovejši sistem plame I-PRF zadržuje izvorne matične celice in to je danes ena od najboljših načinov za upočasnitev staranja kože.

Postopek se opravi tako, da se vzame nekaj ampul pacientove krvi. S postopkom centrifugiranja se izloči trombocitni del plazme, ki vsebuje rasni faktor. Plazmo se nato vnese v pacientovo kožo s posebnimi intradermalnimi injekcijami s katerimi se omogoči prodiranje v globlji sloj in centrifugirana plazma se v tem postopku vstavlja pod kožo v predele, katere pacient želi. Po želji pacienta pred postopkom uporabimo anastetsko kremo, s čimer preprečimo kakršno koli bolečino. Nekateri pa ne želijo niti tega, saj plitvo vbadanje na koži ne boli. Postopek se opravi hitro, saj mora bit usklajen s centrifugiranjem plazme. Le ta se namreč hitro zgosti in čas za vnos je od treh do petih minut.

Je po postopku potrebno kakšno okrevanje? In za koga je primeren ta postopek pomlajevanja obraza?

dr. Knego: Po posegu ni večjega okrevanja. Koža je rahlo rdečkasta in že drugi dan zelo sovežena in pomlajena. Postopek je primeren za paciente, ki potrebujejo osvežitev obraza zaradi utrujene kože, ali pomanjkanja elastičnosti... Za tiste, kjer se vidijo znaki staranja kože in za tiste, ki ne želijo uporabljati drugih postopkov za pomaljevanje (kot sta botoks in hijaluronska kislina). Pogosto vprašanje pacientov glede pomlajevanja kože je, kateri od postopkov je boljši ali plazma ali hijaluron. To sta dva podobna posega po načinu dela, ampak vpliv na kožo je popolnoma drugačen. Oba postopka se morata opraviti kot terapija. Tri tretmaji plazme in po nekaj mesecih trije tretmaji kože obraza, vrata in dekolteja s hijaluronsko kislino.


Kako gledate na hijaluronske filerje in botoks? Danes to več ni takšna tabu tema, kot je bila nekoč. Kakšne so prednosti in slabosti?

dr. Knego: Botoks je stvar pacientove izbire. Če pacient želi zaustaviti ustvarjanje globokih gub je botoks prava rešitev. Botoks zmanjšuje mimiko obraza, ki ustvarja gube. Dr.Ljiljana Hlupić v Dental Estetic Studiu opravlja te posege. A po večini so to t.i. baby botoks pri katerem se v postopku daje več vbodov manjše količine botoksa. Mimika obraza ostaja a gube na čelu se zategnejo in pogled se odpre. Danes se še posebej v območju čela in predela okoli oči uporablja ob zdravljenju z botoksom tudi hijaluronska polnila, kar nudi maksimalne rezultate.


Kako pogosto pa je potrebno izvajati postopke botoksa in hijalurnoska polnila?

dr. Knego: Pri vsakem pacientu je to različno, kot tudi način, ki ga izvaja posamezni zdravnik in vrste polnil, ki jih uporablja. Tretmaji z botoksom se ponavadi ponovijo na vsakih 6-12 mesecev (v povprečju s polnili Juvederm, ki jih uporabljamo v Dental Estetic studiu).


S temi metodami pomagate tudi pri t.i. Gummy smile-u nam zaupate kaj je to in kako se lahko pacientu s to težavo pomaga?

dr. Knego: »Gummy smile« težava je, ko se bolnik nasmeje in se ustnice potegnjejo preveč čez zobe ter se vidi zobno meso, kar precej pokvari sam videz nasmeha. To je posledica premočnih mišic, ki delujejo z ustnicami in ustnica sama se potegne previsoko. Pogosto je ob preveč potegnjeni ustnici pri pacentih tudi problem v prekratkih zobeh in sami ustnici, ki se v nasmehu pretvori v črto. Gummy smile v Dental Estetic Studiu rešujemo z uporabo nekaj kapljic botoksa, s katerimi oslabimo mišice, da se ne dvignejo več tako visoko, ampak toliko kot je potrebno, da se vidijo zobje. Postopek ne boli, prav tako se komaj začuti. Niti ne predstavlja nobene nevarnosti, a rezultat je viden v nekoliko dnevih in drastično polepša nasmeh.


Pogosto se ta postopek dela v kombinaciji z razširitvijo klinične krone zob, da zobje ne izgledajo tako kratki. Prav tako je včasih potrebno, da zgornjo ustnico malenkost povečamo, če je preveč tanka. S polnjenjem zgornje ustnice pri problemu kot je Gummy smile pride do še lepšega estetsko popolnega nasmeha.

Več info o delu dr.Knego najdete na spletni strani TUKAJ : DENTAL ESTETIC STUDIO

Tags:

Ne spreglejte:

bottom of page