top of page

NIVEA Sun Kids z zaščito oblačil

Zabavno nanašanje zaščite za sonce


Kadar se otroci lahko igrajo zunaj, je veselje neizmerno. Če bi le lahko preskočili nadležno nanašanje izdelka za zaščito pred soncem. To je nekaj, česar večina otrok nikakor ne mara: nenehno sitnarijo, se prerekajo in jočejo, starši pa so zato v stresu in utrujeni. Toda ni treba, da je tako. NIVEA Sun razkriva, kako lahko zaščita pred soncem s samo nekaj nasveti in triki postane zabavno opravilo za vso družino. Tako bodo otroci varni pred soncem, hkrati pa tudi dobro razpoloženi.

Večina otrok ni navdušenih nad nanosom izdelka za zaščito pred soncem. Ves čas so nemirni in se izvijajo staršem. Pogosto več izdelka za zaščito pred soncem pristane na njihovih oblačilih kot na njih samih, kar povzroča rumene madeže po pranju perila. Toda dragi starši, ne obupajte! Otroška koža potrebuje ustrezno zaščito pred soncem, ker je zelo občutljiva in tanjša od kože odraslih. Poleg tega še nima razvite zaščite pred ultravijoličnimi žarki. Zato morajo biti otroci vedno zaščiteni, ko se spomladi in poleti odpravijo ven. Tudi v oblačnem vremenu, saj 80 odstotkov UV-žarkov še vedno doseže kožo. Z malo domišljije in nekaj nasveti bo nanašanje izdelka za zaščito pred soncem otrokom postalo zabavno – in s pomočjo NIVEA Sun se lahko tudi starši veselijo poletja! Z novo linijo NIVEA Sun Kids vlažilnih izdelkov za zaščito pred soncem z zaščito oblačil bo otroška koža zaščitena, madeži zaradi UV-filtrov pa se bodo lažje[1] izprali iz oblačil – za brezskrbno zabavo na soncu. In s temi nasveti bo tudi nanašanje izdelka za zaščito pred soncem lažje kot kdaj koli prej.

Zakaj je tako zelo pomembna dobra zaščita pred soncem pri otrocih?

O pomembnosti zaščite pred soncem pri otrocih smo se pogovarjali z dermatologinjo mag. Metko Adamič, dr.med. Zaščita z ZF pri otrocih je še posebej pomembna zaradi številnih razlogov. Otroška koža ima, kot je povedala dr. Adamič, posebne zahteve glede zaščite pred UV-žarki zaradi dveh bistvenih vzrokov: šibkejšega lastnega zaščitnega mehanizma in intenzivnejšega izpostavljanja soncu, saj so zaradi prostočasnih dejavnosti (med igro, na dvorišču, med plavanjem), izpostavljeni do trikrat višjemu UV-sevanju kot odrasli. Otroška koža ima tanjšo poroženelo plast povrhnjice, kar sicer predstavlja določeno zaščito pred zunanjimi dejavniki, posebej UV-žarki. Tudi obrambni mehanizem pigmentacije še ni popolnoma razvit. Poleg tega je poudarila še: "Več kot polovica vsega žarčenja prejmemo že pred obdobjem polnoletnosti in prav v otroštvu in obdobju mladostništva vpliv sončnih žarkov na koži povzroči večino škode. Vendar koža teh napak ne odpušča, temveč jih vestno skladišči in sešteva. Prve okvare kožnih celic se začnejo že ob prvem nezaščitenem sončenju dojenčka in se tako skozi leta kopičijo."

Še posebej moramo biti pozorni, kot opozarja dr. Adamič, da zaščitnega sredstva nanesemo dovolj, poleg tega pa moramo upoštavati tudi karakteristike vsakega posameznika. Otroci (in odrasli) svete polti, svetlih las in modro-sivih oči potrebujejo še posebej dosledno in redno zaščito pred UV žarki, z zaščitnimi sredstvi z najvišjimi vrednostmi UV filtrov, pri nas posebno v obdobju med marcem in novembrom (kakor tudi med zimskimi športnimi aktivnosti na višji nadmorski višini in med počitnicami v “toplih” krajih). Potrebna je predvsem dosledna zaščita izpostavljenih predelov kože, ki so zaradi navad pri oblačenju praktično vedno izpostavljeni sončnim žarkom: obraz, uhlji, stranski deli vratu, del dekolteja, hrbtišča rok.


Višina ZF je pomembna


Višji kot je zaščitni faktor, bolj zanesljivo je koža zaščitena pred škodljivim učinkom ultravijoličnih žarkov. Da je zaščita enaka označeni na embalaži, je potrebno nanesti 2 mg sredstva na cm2 kože. Kot ugotavlja dr. Adamič, v praksi tega ne dosežemo - v večini primerov namažemo okoli 1 mg/cm2 kože, kar pomeni, da zmanjšamo zaščito namazanega predela na polovico. Če smo uporabili zaščitni faktor SPF 30, je dejanska zaščita namazanega predela takšna, kot bi uporabili SPF 15. Pri izbiri zaščitnega faktorja pa je izjemno pomebno tudi upoštevanje UV indeksa. Višji kot je UV indeks, višji zaščitni faktor potrebujemo – podatki so dosegljivi vsakodnevno na vseh vremenskih napovedih in kot aplikacije na pametnih telefonih. V poletnem času je v večini primerov UV indeks tako visok (8 in več), da je potrebna krema za sončenje z visoko zaščito, pokrivalo, očala z UV-filtrom, oblačilo in izogibanje soncu med 10. in 16. uro, ko je UV-žarčenje najbolj intenzivno.


Pet nasvetov za sproščeno nanašanje izdelka za zaščito pred soncem pri otrocih

  • Igriva nega kože: Kdo pravi, da izdelek za zaščito pred soncem ne more biti zabaven? Pri nanašanju losjona otroci zelo radi rišejo majhne like, znake ali črke na kožo, ki jih morajo starši uganiti, preden jih razmažejo. Majhne »pikapolonice« na primer uživajo v nanosu pikic kreme na hrbet, preden se začne dejansko mazanje s kremo. Lahko pa uporabite tudi zabavne igre s prsti: s posameznimi prsti se dotikajte kože kot močan naliv ali jih vlecite po koži kot veter. Tako boste mimogrede nanesli izdelek za zaščito pred soncem. Mame in očetje, naj vaša domišljija ne pozna meja!

  • Vključite otroke: Otroci so običajno navdušeni, kadar lahko kakšno stvar naredijo sami. Tako je tudi pri zaščiti pred soncem: otroci, ki lahko sami nanesejo izdelek za zaščito pred soncem na svoje roke in noge, imajo precej drugačen odnos do nanosa zaščitnega izdelka! In da so vsi deli kože zanesljivo popolno zaščiteni, ima NIVEA Sun zdaj pravo rešitev za vse otroške roke. NIVEA Sun punčka Lotte, ki jo je za izobraževanje in v pomoč staršem razvila NIVEA, na sonce reagira s spremembo barve. Postane rožnato rdeča oz. "opečena".

Temu ni tako, v kolikor jo otrok namaže z zaščito pred soncem. S tem ko otrok pazi na punčko in jo maže z zaščitnim faktorjem bo lažje razumel, da morate tudi vi namazati njega. Še bolje pa je, da je v mazanje sebe in punčke vpleten otrok. Otroci se tako na igriv način naučijo, kako zaščititi lutko pred sončnimi opeklinami, s tem pa tudi svojo kožo. Če gre zaradi otroške nepazljivosti kaj več kreme na oblačila pa vam po novem ni treba skrbeti.

  • Tekmujte: Naj gre za igro ali šport, otroci vedno želijo biti najhitrejši, prvi ali najboljši! Uživajo v majhnih uspehih, ko jih dosežejo. Starši lahko to željo zelo preprosto izkoristijo – tako da iz nanosa izdelka za zaščito pred soncem naredijo majhno tekmovanje! Na primer: tisti, ki prvi nanese izdelek za zaščito pred soncem, gre lahko prvi na vrt ali igrišče. Seveda so starši pri nanosu kreme namenoma nekoliko nerodni, da je tekmovanje še bolj zabavno. Presenečeni boste, kako hitro lahko otroci sami nanesejo izdelek za zaščito pred soncem, če želijo biti hitrejši od mame ali očeta.

  • Igranje vlog: Otroci se radi pretvarjajo, da so nekdo drug – lepa princeska, pogumni vitez ali neustrašni gasilec. Z igranjem vlog si lahko pomagate tudi pri vsakdanjem nanosu izdelka za zaščito pred soncem. Naj vaš otrok igra mamico ali očka in izdelek za zaščito pred soncem najprej nanese na svojo igračo, nato pa še nase. To je še posebej zabavno z NIVEA Sun lutko Lotte.

  • Obredi: Stalni obredi lahko občutno olajšajo nanos izdelka za zaščito pred soncem. Vse, kar se redno ponavlja in sledi istemu vzorcu, kot je na primer umivanje zob, otroci veliko lažje sprejmejo. Pri uvajanju novega obreda je koristno, da vedno izberete isti čas (npr. vedno pred odhodom iz hiše) ali kraj (npr. vedno v kopalnici). Izdelek za zaščito pred soncem nanesite kot del jutranjega obreda in ne pozabite nastaviti opomnika na vsaki dve uri, da vas bo opozoril na ponovni nanos izdelka. Poleg tega morajo starši vedno poskrbeti za dober zgled in se tudi sami zaščititi z izdelkom za zaščito pred soncem. Otroci namreč posnemajo, kar počneta mamica in očka.

Sončni poskusi za male raziskovalce in pametne starše

Ali vaš otrok obiskuje osnovno šolo? Potem preizkusite enega od teh eksperimentov, da otroku na enostaven način pokažete moč sonca.

  • Kuhanje jajc s soncem: Pri tem poskusu bo vaš otrok spoznal moč sonca. Jajce zavijte v črn papir (A4 ali A3). Običajen podstavek ovijte v aluminijasto folijo in nanj položite zavito jajce. Vse skupaj postavite na sončno mesto, na primer na okensko polico. Čez jajce poveznite steklen kozarec, ki ga čez pol ure zamenjajte z večjo stekleno skledo, da okrepite učinek sonca. Po eni uri lahko z otrokom občudujeta rezultat: jajce je kuhano.

  • Naprstni lij: Ta poskus prikazuje odsev sončnih žarkov. Skupaj z otrokom naredite lij iz črnega papirja in enega iz aluminijaste folije ter na vrhu pustite majhno odprtino. Nato lija enega za drugim namestite na otrokov kazalec, oči pa mu prekrijte s krpo. Otrok naj slepo išče sonce s svojim prstom in najde optimalen kot lija glede na sonce. Po dveh minutah je mogoče opaziti učinek sonca: lij odseva sončne žarke in prst postane vroč. Sevanje se vpije v črn papirnati lij in notranjost se opazno segreje.

[endif]--Ti poskusi kažejo, da sončni žarki tvorijo svetlobo in toploto. Svojim malim raziskovalcem razložite, da preveč sonca škoduje koži in jo je zato treba zaščititi z izdelkom za zaščito pred soncem. Da bodo zabava in igre na soncu vedno brezskrbne in zaščitene, je NIVEA pripravila seznam najpomembnejših pravil za zabavo na soncu:

Kontrolni seznam: Zaščita pred soncem za otroke

  • Izdelki za zaščito pred soncem za otroke morajo imeti visok zaščitni faktor, najbolje 50.

  • Preden se odpravite iz hiše, nanesite izdelek za zaščito pred soncem in ga ponovno nanašajte vsaki dve uri – tudi če je nebo oblačno.

  • Bodite pozorni na nepokrite dele telesa, kot so teme, rob lasišča, ušesa, čelo, lica, nos, roke in stopala, da boste vedno dobro zaščiteni.

  • Zaščita pred soncem ni pomembna samo na počitnicah, ampak tudi v vsakdanjem življenju – npr. na igrišču, ko igrate nogomet, ali na poti v slaščičarno.

  • Pri kopanju je bistvena uporaba vodoodpornega izdelka za zaščito pred soncem. Ponovno ga nanesite po vsakem čofotanju.

  • Izogibajte se neposredni sončni svetlobi med 11. in 15. uro.

![endif]--

![endif]--

Ne spreglejte:

bottom of page