top of page

Skrb za živali!

Ni skrivnost, da sem velika ljubiteljica živali in to ljubezen poskušam dati tudi tako, da se angažiram na številnih humanitarnih dogodkih, ki so namenjeni štirinožcem. Skupaj s trgovinami Premium Pet smo letos spomladi razveselili tudi kužka v azilu in jim donirali kat 500 kilogramov hrane. Ljubezen do živega bitja prenašam tudi na svojo hčerko Kiano, ki odrašča v družbi naše psičke Ajše.

Naša Ajša je stara že dobrih dvanajst let in se za svoja leta drži več kot odlično (smeh). Še vedno veselo skaklja na okrog in bdi nad vsakim našim korakom. Od kar pa imamo Kiano, pa je pozorna še nanjo. Najlepše je, ko Kiana zaspi pred oljarno v vozičku na zelenici. Ajša zasede mesto zraven nje in je ne zapusti, dokler se Kiana ne zbudi.


Kiana obožuje kužke. Vedno, ko vidi kakšnega, me opomni. Všeč pa mi je, da v njih ne sili. Da ne teče k njim, ampak ima spoštovanje in jih opazuje od daleč. Če pa lastnik dovoli in če dovoli tudi mami, potem pa kužka tudi poboža. Naučila sem jo, da ga poboža le po trupu, da ne sili z rokicami h glavi ali k repu. Pri večini staršev opažam, da ne poučijo svojih otrok pravilnega rokovanja z živalmi oz. s psi. Naša Ajša je že veliko krat dobila kakšno slabo izkušnjo, ko so jo otroci potegnili za dlake, ali pa še huje, tudi brcnili z nogo v trup. Na srečo Ajša ni reagirala, ampak pobegnila stran. Marsikateri drugi pes bi v takšnem trenutku otroka zgrabil. In potem bi krivdo znova nosil lastnik psa, ne pa starši, ki so dopustili, da otrok tako ravna.


Nekaj izkušenj z žiavlmi sem si nabrala že v otroštvu, saj smo doma imeli rodovniško pudljico, ki je imela pet legel. Nato smo imeli zlatega prinašalca, labradorca in zdaj še višavskega terierja. Pri psih je res tako, da moraš vedeti, katera pasma je primerna za tvoje življenjsko okolje. Opažam, da si veliko ljudi nabavi pse samo zato, ker so jim všeč. Ne poznajo pa lastnosti pasme, karakterja, oskrbe - nege psa, ki si ga nabavijo. Potem pa so ti kužki več ali manj prepuščeni sami sebi. Mnogi tudi končajo na kakšnih drugih naslovih, ker so lastniki preobremenjeni.



Naša Kiana je tako od samega rojstva odraščala s kužkom. Naučila se je, da so to živa bitja, ki imajo rada svojo zasebnost. Se tudi zaigrata, ampak je to navadno takrat, ko iniciativo pokaže Ajša. Prinese ji žogico in Kiana ji z veseljem meče gor in dol po dvorišču. Seveda smo si želeli, da bi imeli podmladek, ampak Ajša se je očitno branila. Tudi lepotec Rocky (višavček od Natalije Verboetn) ni prišel zraven. Po neuspelih poskusih smo tako opustili željo, da bo naša Ajša imela mladičke. Konec koncev pa je zdaj tudi že prestara.

Ne spreglejte:

bottom of page